در یك نشست علمی مطرح شد؛

ملی سازی داده ها لازمه حکمرانی بر هوش مصنوعی


به گزارش لینک بگیر دات کام، بنیان گذار لابراتوار داده و حکمرانی اظهار داشت: کشور در ابتدا باید داده های خویش را ملی کرده باشد تا بتواند حکمرانی بر داده و بعد از آن حکمرانی بر هوش مصنوعی داشته باشد.

به گزارش لینک بگیر دات کام به نقل از مرکز پژوهش های توسعه و آینده نگری، یک صد و پنجاه و یکمین نشست علمی تخصصی این مرکز، با عنوان نقش هوش مصنوعی در نظام حکمرانی کشور با حضور دکتر سارا بوربور؛ عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس و سرپرست ستاد فراداده مرکز ملی فضای مجازی بعنوان مدیر علمی و دکتر حسین میرزاپور؛ بنیان گذار لابراتوار داده و حکمرانی و عضو هیات مدیره همراه اول و دکتر جواد الهی؛ مدرس و پژوهشگر هوش مدیریت بعنوان سخنرانان این نشست، برگزار گردید.
در ابتدای نشست دکتر سارا بوربور؛ عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس و سرپرست ستاد فراداده مرکز ملی فضای مجازی بعنوان مدیر علمی نشست، اظهار داشت: هوش مصنوعی در پایان می خواهد به هوش یک انسان برسد و شبیه هوش یک انسان کار کند؛ اما این هوش مصنوعی اطلاعات پیشین ندارد و باید در ابتدا به این ماشین، اطلاعات پیشینی داده شود و به این ماشین آموزش داده شود که چگونه عمل کند. هوش مصنوعی بعنوان یک ماشین فراتر از ذهن انسان می تواند محاسبات پیچیده را روی داده های بزرگ انجام دهد و با استخراج الگوها، نتایج را مشخص نماید چون که ماشین ها هم مثل هوش انسان در ابتدا باید یاد بگیرند و آموزش ببینند تا بتوانند به صورت هوشمند عمل کنند، اما شاید ذهن انسان امکان پردازش این داده ها با این سرعت را نداشته باشد.
بوربور، ضمن اشاره به کاربردهای مختلف هوش مصنوعی در دنیا اضافه کرد: همچون کاربردهای هوش مصنوعی در کشور ما میتوان مواردی همچون کاربرد هوش مصنوعی در تشخیص چهره، تصحیح خودکار متن، نقشه و مسیریاب، مرکز تماس، رباتیک، چت بات ها، بازارهای مالی، خودرو های خودران، الگوریتم های سفارش گر و دستیار صوتی دیجیتال اشاره نمود. نمونه هایی از این موارد در ایران انجام شده است که شناخت الگو برای پیشبینی داده، شناخت الگو برای یافتن تغییرات ناهنجاری ها، دسته بندی عناوین و داده ها بر مبنای شباهت ها و تفاوت ها، پردازش متن و پردازش تصویر از نمونه های استفاده از هوش مصنوعی است.
عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس افزود: در مورد شناخت الگو برای پیشبینی داده ها میتوان به تحلیل قیمت نفت اشاره نمود چونکه بودجه ما یک بودجه نفتی است، ازاین رو شناخت اینکه قیمت نفت در آینده چه وضعیتی خواهد داشت، اهمیت زیادی دارد. یکی از توانمندی های هوش مصنوعی اینست که ما الگوی بین داده ها را پیدا نماییم و بتوانیم قیمت نفت در آینده را پیشبینی نماییم. مورد دوم استفاده از هوش مصنوعی در پیداکردن رابطه بین قیمت کالاهای اساسی است که ما بتوانیم از قبل الگوی رفتاری قیمت کالاهای اساسی را داشته باشیم تا بتوانیم پیشبینی قیمت کالاهای اساسی را در آینده انجام دهیم. مبحث سوم استفاده از هوش مصنوعی در پیشبینی جمعیت است که ما بتوانیم تخمین بزنیم در چند سال آینده تعداد جمعیت کشور به چند نفر خواهد رسید.
سرپرست ستاد فراداده مرکز ملی فضای مجازی اضافه کرد: مورد بعدی از کاربرد هوش مصنوعی، دسته بندی اطلاعات است که با استفاده از آن داده ها را بر مبنای نوع داده، مثل داده خصوصی و عمومی، داده رسمی، داده صحیح و جعلی، داده سازمانی و برون سازمانی، داده محرمانه و.... دسته بندی می کند و برپایه نیاز هر سازمان میتوان داده ها را در اختیار آنها قرارداد و یک اشتراک گذاری داده بین دستگاه ها صورت گیرد. کاربرد دیگر هوش مصنوعی در پردازش متن است که به صورت خلاصه سازی متن، تشخیص مبحث متن طولانی، اصلاح و نگارش متن و استخراج تشابه بین متون از آن استفاده می شود و همینطور از هوش مصنوعی در تبدیل تصویر پلاک های ضبط شده توسط دوربین ها به متن استفاده می شود.
در ادامه نشست دکتر حسین میرزاپور؛ بنیان گذار لابراتوار داده و حکمرانی در سخنانی اظهار داشت: ما در این جلسه چهار محور اصلی داریم که شامل تعریف حکمرانی، تعریف هوش مصنوعی، حکمرانی بر هوش مصنوعی و حکمرانی با هوش مصنوعی است. وقتی ما از حکمرانی حرف می زنیم؛ یعنی در مورد اعمال اراده و تصمیم از سوی عده ای شهروند در یک قلمرو خاص و در جهت یک منفعت عمومی صحبت می نماییم. در مورد اهمیت هوش مصنوعی در حکمرانی به همین مثال بسنده می کنم که در روی نقشه کره زمین از تعداد ۲۰۰ کشور در عصر تحولات پسا اینترنت، تنها کشورهای معدودی یک پلت فرم بومی در اینترنت دارند که پلت فرم اول در آن کشور به لحاظ تعداد یوزرها باشد. شاید تعداد این کشورها به اندازه تعداد انگشتان دست هم نرسد. اگر بخواهیم حکمرانی کشورها بر اینترنت را در نظر بگیریم به ترتیب کشورهای آمریکا، چین و اتحادیه اروپا همچون کشورهایی هستند که بر مبنای پلت فرم و الگوریتم های اینترنتی توانستند بر فضای مجازی و عصر جدید حکمرانی داشته باشند.
میرزاپور در مورد حکمرانی بر هوش مصنوعی افزود: کشوری می تواند حکمرانی بر هوش مصنوعی کند که حکمرانی بر داده را تأمین کرده باشد؛ یعنی اینکه کشور در ابتدا باید داده های خویش را ملی کرده باشد تا بتواند حکمرانی بر داده را انجام دهد و بتواند منابع تولید، توزیع، پردازش و مصرف داده را در کشور تشخیص دهد و بر این فرآیند اشراف داشته باشد. اما حکمرانی بر هوش مصنوعی سخت تر از حکمرانی بر داده است چون که در حکمرانی بر هوش مصنوعی، عوامل سخت افزاری و پردازنده ها هم دخیل هستند و با نبود هر یک از عوامل سخت افزاری، امکان حکمرانی بر داده و در ادامه حکمرانی بر فضای مجازی ممکن نخواهد بود.
بنیان گذار لابراتوار داده و حکمرانی اضافه کرد: مبحث دیگر بحث حکمرانی با هوش مصنوعی است، یعنی بعد از تسلط بر سخت افزارها و نرم افزارهای مختص به حکمرانی بر داده ها، بتوانیم برای مردم سرویس هایی را ایجاد نماییم که بتوانند از هوشمندی هوش مصنوعی در روزمرگی های خود استفاده نمایند و بهره ببرند. یکی از کشورهایی که خیلی برای هوشمندسازی خود هزینه کرده است، کشور امارات است که تلاش کرده با امکاناتی که بوجود آورده است به مردم این امکان را بدهد که از زندگی با هوش مصنوعی احساس رضایت داشته باشند.
وی در ادامه تصریح کرد: اینترنت حدود ۲۰ تا ۳۰ سال است که در دنیا استفاده می شود و امروزه به یک نیاز ضروری تبدیل گشته است. امروزه استفاده از اینترنت با سرعت در حال افزایش است و کشور ما هنوز در مورد حکمرانی بر داده کامل نشده است که بتواند در دنیا به این مورد وارد شود و ما فعلاً در این مورد بعنوان تماشاچی هستیم.
در ادامه این نشست، جواد الهی؛ مدرس و پژوهشگر هوش مدیریت، در شروع سخنان خود اظهار داشت: اساساً بحث امروز ما در دنیا بحث رقابت است و آن چیزی که سبب شده ما به سمت هوش مصنوعی حرکت نماییم سرعت و امکاناتی است که هوش مصنوعی برای ما بوجود می آورد. هوش مصنوعی ۴ پارامتر را سرعت می دهد؛ اول اینکه هوش مصنوعی اتلاف ها را از بین می برد، آیتم دوم واکنش سریع نسبت به بحران ها و ریسک ها و خطرات است تا از بروز فاجعه ممانعت شود و حتی بتوان تهدیدات را به فرصت تبدیل کرد. سوم بحث افزایش قدرت تاب آوری در سازمان ها است و چهارم سرعت بخشی به یادگیری است.
دکتر جواد الهی خاطرنشان کرد: وقتی ما از رقابت در عصر جدید صحبت می نماییم سکّان اصلی این رقابت در دست حاکمیت است و اساساً رقابت بین شرکت ها، ملّت ها و جوامع در رقابت بین حاکمیت های متمرکز است و اگر حاکمیت ها بخواهند در این رقابت به سمت جلو حرکت کنند باید به هوش مصنوعی توجه ویژه داشته باشند. ما می توانیم از هوش مصنوعی در سیاستگذاری استفاده نماییم و حتی بسیاری از سازمان های ما در مسائل سیاستگذاری باید از این ابزار استفاده نمایند. در این صورت نیاز ما به هوش مصنوعی بیشتر می شود؛ ولی درعین حال باید الزامات هوش مصنوعی را هم موازی با حرکت در این راه مورد بررسی قرار دهیم.
این پژوهشگر افزود: قدرتی که هوش مصنوعی دارد قدرتی است که می تواند دنیا را تغییر دهد و باید در نظر داشته باشیم که طوری نشود که ما ظرفیت هایی را برای خودمان ایجاد نماییم که سایر کشورها از این ظرفیت ها ضد ما استفاده کنند؛ باید به این مورد در سیاستگذاری های کشور توجه گردد.
وی در ادامه اضافه کرد: در مورد هوش مصنوعی و استفاده از آن در کشور حاکمیت باید به چند مبحث توجه داشته باشد که عبارتند از: تسهیل در نوآوری در حوزه هوش مصنوعی، ایجاد بستر توسعه هوش هیجانی در حاکمیت، آموزش هوش مصنوعی برای کارآفرینی و توسعه مشاغل جدید، توسعه زیرساخت ها و دسترسی به داده ها، گسترش کاربرد، هوش مصنوعی در شرکتهای دولتی و انطباق با مقررات، حفظ اطلاعات مهم در جهت امنیت کشور و مدیریت ریسک در مقابله با خطرات هوش مصنوعی از نمونه این موارد است.
در انتهای نشست سایر کارشناسان و صاحب نظران حاضر در نشست به بیان نقطه نظرات و سؤالات خود پرداختند.


منبع:

1402/10/08
18:45:34
5.0 / 5
388
تگهای مطلب: آموزش , اشتراک , امنیت , اینترنت
این مطلب را می پسندید؟
(2)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب
نظر شما در مورد مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۱
از دست ندهید!