از اختلال در تاکسی های اینترنتی تا حذف عجله دارم
به گزارش لینک بگیر دات کام، تاکسی های اینترنتی که چند سالی است فرایند رفت و آمد را برای مسافران در سطح شهر راحتتر کرده اند، پارسال با چالش های مختلفی همچون هک شدن، اختلال در عرضه سرویس و حذف گزینه عجله دارم رو به رو شدند.
به گزارش لینک بگیر دات کام به نقل از ایسنا، سال ۲۰۰۹ بود که تحول عظیمی در سیستم حمل و نقل عمومی اتفاق افتاد؛ خاستگاه این تغییر، کالیفرنیا در ایالات متحده آمریکا بود، ایده جدیدی که توسط گرت کمپ به یک طرح انقلابی تبدیل شد و خیلی زود با پشتیبانی و شراکت تریویس کلینیک در قامت سرمایه گذار، آغازگر راهی شد که میتوان آنرا تغییر عظیم در سیستم حمل و نقل عنوان نمود.
در ایران تکلیف دولت برای ایجاد زیرساختها و بسترهای شبکه های مخابراتی و اینترنتی، ارتقاء و بروزرسانی تجهیزات و سخت افزارهای مورد نیاز و بسترسازی برای توسعه فناوری های دانش بنیان و شکل گیری مشاغل فناوری پایه و استارت آپ ها از دهه ۱۳۸۰ به این سو و برآورد منافع و سودهای کلان حاصل از استارت آپ ها، بازار اقتصادی کشور را آنچنان تحت تأثیر قرار داد که کمتر از یک دهه جوانه کسب و کارهای آنلاین به درختی تنومند تبدیل شد.
فراگیر شدن تاکسی های آنلاین و اینترنتی با الگوبرداری از مشابه خارجی چند سالی است که دیده می شود و امروز اسنپ، تپسی و تعدادی دیگر از شرکتهای تاکسی آنلاین، هر پیر و جوان و هر شهروند ایرانی را که قصد سفر شهری یا بین شهری داشته باشند را به مقصد می رسانند، ازاین رو تولد نخستین تاکسی اینترنتی ایران در اسفند ۱۳۹۳ خط پایانی شد بر سیطره ۷۰ ساله تاکسی های تلفنی در بازار حمل و نقل خصوصی.
در سالی که تاکسی های اینترنتی روزهای پر فراز و نشیبی را تجربه کردند. به صورت مثال دو شرکت عرضه دهنده خدمت تاکسی اینترنتی اسنپ و تپسی هک و بعضی از داده و اطلاعات آنها به دست گروههای هکری افتاد. بدین ترتیب شهریور ماه بخشی از اطلاعات کاربران تپسی به دست هکرها افتاد.
یک گروه هکری با هویت معلوم به اطلاعات برخی از خدمات گیران شرکت تاکسی اینترنتی تپسی دسترسی پیدا می کنند و سپس تقاضای ۳۵ هزار دلار از شرکت تپسی می کند تا اطلاعات خدمات گیرندگان را برگرداند و منتشر نکند که این شرکت این کار را انجام نمی دهد و از گروه هکری شکایت می کند.
در نهایت به دنبال شکایت شرکت تپسی از این گروه هکری اقدامات قضایی انجام شده و منبع آلودگی برطرف شد. البته به فاصبله چند ماه اطلاعات کاربران یک شرکت دیگر(اسنپ فود) در اختیار هکرها قرار گرفت. دراین زمینه یک گروه هکری ادعا کرد کل داده های اسنپ فود، شامل اطلاعات بیشتر از ۲۰ میلیون کاربر و ۸۸۰ میلیون سفارش را به دست آورده است و البته بعد از بازتاب گسترده این خبر، اسنپ فود هک شدنش را تأیید و اعلام نمود حداکثر تلاش خویش را برای پیشگیری از انتشار داده های کاربران، از راه مذاکره با این گروه هکری خواهد نمود.
افزایش قیمت و حذف گزینه عجله دارم
در قسمت دیگر ماجرا باآنکه در شروع راه، تاکسی های اینترنتی تا حد بسیاری توانستند رفت و آمد شهروندان را تسهیل کنند اما به سبب نوظهور و رقابتی بودن بازار به مراتب از تعداد شرکتهای موجود کاسته شد و دو شرکت تاکسی اینترنتی دراین زمینه با به دست گرفتن انحصار در بازار و دامپینگ قیمت به صورت پررنگ فعالیت خویش را ادامه دادند و طبق شواهد آنها هم با گذشت زمان و دریافت سهم خیلی از بازار، به افزایش قیمت های خود اقدام نموده که همین به تدریج سبب نارضایتی هایی شد.
بخشی از نارضایتی ها به شهروندان و بخشی هم به راننده های این دو شرکت تاکسی اینترنتی و عدم تعادل در نرخ کرایه ها مربوط می شد. رانندگان دراین زمینه می گویند گاهی اوقات قیمتها به حدی زیاد است که خود از دریافت آن خجالت زده می شوند و از طرف دیگر کرایه برخی مسیرها به حدی پایین است که اگر مسافری قبول نکنند، برایشان صرفه اقتصادی بیشتری دارد.
البته نکته قابل توجه اینست کرایه های نجومی تاکسی های اینترنتی فقط مختص به روزهای بارانی و برفی، ساعتهای پر ترافیک نمی شود بلکه دیده شده در هر زمان و مکانی فردی مجبور شده از تاکسی های اینترنتی با نرخ کرایه های غیر واقعی استفاده نماید.
بنابراین نرخ قیمت گذاری کرایه ها از جانب متولی و جلب رضایت طرفین (راننده و مسافر) از موضوع هایی است که طی سالها و همچون سالی که گذشت در هاله ای از ابهام قرار داشت و اظهارنظرهای گوناگونی دراین زمینه انجام شد.
تا این که در سال ۱۴۰۲ گزینه "عجله دارم" در تاکسی های اینترنتی در جهت اخطار مسؤلان و سازمان های مربوطه حذف شد. احمد اصانلو-رییس سازمان تعزیرات حکومتی- دراین زمینه گفت سازمان تعزیرات در جهت وظیفه ذاتی خود که مبارزه با گران فروشی است به مبحث عجله دارم تاکسی های اینترنتی ورود کرد و سبب حذف این گزینه شد اما بر حسب گزارشات عرضه شده سرویس دهی را کاهش داده اند یا قیمت را بالا بردند که همینجا تذکر جدی می دهم که هر دوی این اقدام مصداق تخلف است و اگر احراز شود که تعمدا از ارائه خدمات امتناع و یا گران فروشی کرده اند و دنبال گروگان گرفتن مردم هستند برخورد قاطع خواهد شد.
بر این اساس از مردم خواسته شد که اگر با این مسایل مواجه گشتند با سامانه ۱۳۵تماس و اعلام شکایت کنند. دو شعبه جهت بررسی تخلفات این دو شرکت و رسیدگی به شکایات مردم در تهران بوجود آمد تا به صورت ویژه به این شکایات رسیدگی شود. گزینه «عجله دارم» ابزاری به جز برای افزایش قیمتها نبوده و توجیه دیگری نداشته است.
اختلال های گاه و بیگاه و دردسر مسافران
شاید مهم ترین خصوصیت که سبب تمایز تاکسی های اینترنتی با با روش سنتی می شود را بتوان در دسترس بودن ۲۴ ساعته تاکسی های اینترنتی دانست؛ در واقع سیستم آنلاین ۲۴ ساعته این امکان را به رانندگان داده که در هر ساعتی از شبانه روز کار کنند و در مقابل مسافران هم به همین منوال در هر ساعتی بتوانند درخواست خودرو را ثبت و در اسرع وقت به مقصد خود برسند؛ برخلاف سیستم مدرن حمل و نقل مسافر که تعداد انگشت شماری از تاکسی های قدیمی شبانه روزی کار می کردند.
اما طبق بررسی های انجام شده این مورد در اواخر سال و البته در مناسبت ها و روزهای خاص، کمتر از جانب شرکتهای تاکسی های اینترنتی مورد توجه واقع شد و وقوع اختلال های گاه و بیگاه نارضایتی و دردسر برای مسافران ایجاد کرد.
بدین ترتیب در ایام پایانی سال تعدادی کاربران از اختلال در دو تاکسی اینترنتی اسنپ و تپسی خبر دادند؛ باآنکه در ساعتهای اولیه دلیل این امر از جانب این دو شرکت اعلام نشد اما در نهایت گفته شد که مشکل به واسطه اختلال در رابطه با یکی از شرکتهای تأمین کننده داده بوده و در نتیجه حدود یک ساعت با اختلال در خدمت رسانی مواجه بودند.
اما در شرایطی که انتظار میرفت با نزدیک شدن به پایان سال و افزایش تردد در شهر، شرایط جهت استفاده از تاکسی های اینترنتی آسان شود، بار دیگر اتفاق مشابهی در شب چهارشنبه سوری رخ داد و شهروندان شاهد مختل شدن عملکرد و سرویس دهی اسنپ و تپسی بودند و این در حالی بود که توضیح قانع کننده ای از جانب تاکسی های اینترنتی به مخاطبان ارائه نشد.
5.0 / 5
304
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب از اختلال در تاکسی های اینترنتی تا حذف عجله دارم