کتاب پیشنیازهای مدیریت اسلامی
مؤلف: آیتالله محمدتقى مصباح یزدى
ناشر: انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى(قدس سره)
نوبت و تاریخ چاپ: پنجم، تابستان 1394
چاپ: عترت
این کتاب شامل 13 جلسه و 271 صفحه می باشد.
مصباح یزدى، محمدتقى، 1313 ـ
پیشنیازهای مدیریت اسلامی / محمدتقى مصباح یزدى؛ تحقیق و نگارش: غلامرضا متقیفر. - قم: انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى(قدس سره)، 1391.
ج. (انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى(قدس سره) ؛ 374؛ مدیریت؛ 6) /// مجموعه آثار؛ 2/6؛ مدیریت؛ 1)
کنفرانسهای آیتالله محمدتقی مصباح یزدی در دانشکده مدیریت دانشگاه تهران.
1. مدیریت (اسلام). 2. انسانشناسی - فلسفه. الف. متقیفر، غلامرضا، 1343 - ، گردآورنده. ب.انتشارات مؤسسه آموزشى و پژوهشى امام خمینى(قدس سره) . ج. عنوان.
4م 6 م / 67/ 232 BP
خلاصه کتاب یشنیازهای مدیریت اسلامی
جلسه اول
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمد لله رب العالمین و الصلاة والسلام على سید الانبیاء و المرسلین و على اله الطیبین الطاهرین المعصومین
انسان شناسى، مقدمه مدیریت و سایر علوم انسانى
در این سلسله مقالات، چند گفتار را به مبحث كاربرد «انسان شناسى» در «دانش مدیریت» اختصاص دادهایم. به عنوان مقدمهاى بر این موضوع، به ضرورت و اهمیت رابطه انسان شناسى و دانش مدیریت اشاره مىكنیم.
طبیعى است كه در تمامى رشتههاى علوم انسانى، «انسان» به عنوان یكى از موضوعات تحقیق، مورد مطالعه و بحث قرار مىگیرد و آنچه كه بین تمامى علوم انسانى مشترك است و ستون فقرات این علوم را تشكیل مىدهد، انسان و ابعاد وجودى انسان است. هر كدام از این علوم به نحوى درباره یكى از ابعاد یا عوارض انسان بحث و گفتگو مىكند، زیرا در همه علوم انسانى پیوسته این سؤال مطرح مىشود كه خود «انسان» چیست. وقتى كه موضوع این علوم روشنتر شود، بحث از ابعاد و تجلّیات وجودى موضوع «انسان» بهتر و دلنشینتر خواهد شد، بلكه منطقىتر همین است كه در همه رشتههاى علوم انسانى، بخشى به نام «انسان شناسى» وجود داشته باشد، زیرا در تمامى این رشتهها شناخت انسان یك نیاز است. اما نیاز بعضى از آنها به شناخت «انسان» دو چندان است.
جلسه دوم
بسم الله الرحمن الرحیم
الحمدلله رب العالمین والصلاة والسلام على سید الانبیاء والمرسلین و على آله الطیّبین الطاهرین المعصومین
ضرورت وجود مباحث انسان شناسى در رشته مدیریت
همانگونه كه در مبحث قبل اشاره شد، از آنجا كه محور همه علوم انسانى «انسان» است، شایسته است كه در تمامى رشتهها یك ماده درسى براى شناخت انسان به صورت اختصاصى ایجاد شود. گذشته از علوم دیگر، تبیین مباحث انسان شناسى در رشته مدیریت از جهات متفاوتى ضرورت دارد.
اول اینكه، مباحثى وجود دارد كه در مورد ایجاد انگیزه كار یا پذیرفتن مسئولیت سخن مىگوید و ایجاد انگیزه فقط در صورتى امكانپذیر است كه ابعاد وجودى انسان، كیفیت انگیزش او و ارزشهاى حاكم بر وجود او را بشناسیم و بدانیم كه چگونه مىتوان براى رسیدن به این هدف، انگیزههاى فطرى و روحى انسان را مورد استفاده قرار داد.
دوم اینكه، یكى از بخشهاى مهم مدیریت كه در بحثهاى نظرى مطرح مىشود و در عمل هم نیروى زیادى را مصرف مىكند، چگونگى كنترل نیروى انسانى كار است اگر بتوان در افراد عاملى درونى ایجاد كرد كه مسئولیت خود را به بهترین صورت و بدون نیاز به كنترل بیرونى انجام دهند، هم از هزینهها كاسته مىشود و هم نیروها براى بخشهاى تولیدى و خدمات آزاد مىشوند و بدین ترتیب همه اهدافى كه در مدیریت منظور است محقق مىشود. پس از این جهت هم، باید انسان را شناخت و بررسى كرد كه چه باید كرد كه اشخاص یا اصلا به كنترل خارجى احتیاج نداشته باشند یا اینكه نیاز كمترى به كنترل داشته باشند.