مالک تپسی کیست؟


خدمات تاکسی اینترنتی در کشور بر مبنای منطق رقابتی شکل گرفت اما به دلیل نبود نظام تنظیم گری و رگولاتوری لازم کم کم به سمت شکلی از انحصار پیش رفت. با ما تا انتهای این مطلب همراه باشیم تا با مالک تپسی و مالک الوپبک آشنا شوید.

به گزارش لینک بگیر دات کام به نقل از ایسنا، اقدام دولت برای ایجاد زیرساخت ها و بسترهای شبکه های مخابراتی و اینترنتی، ارتقاء و بروزرسانی تجهیزات و سخت افزارهای مورد نیاز و بسترسازی برای توسعه فناوری ها و شرکتهای دانش بنیان و شکل گیری مشاغل فناورانه و استارت آپ ها از دهه ۱۳۸۰ به بعد بازار اقتصادی کشور را تحت تاثیر خود قرار داد.

در این راستا فراگیر شدن تاکسی های آنلاین و اینترنتی در ایران هم با الگوبرداری از نمونه های مشابه خارجی آن انجام شد و در حال حاضر شرکتهای تاکسی آنلاینی وجود دارد که مورد توجه و استفاده شهروندان قرار گرفته است.


انتقال سهام شرکت تپسی

اخیرا خبری در فضای مجازی در خصوص خرید سهام شرکت تپسی توسط گلرنگ منتشر گردید که برخی عقیده داشتند می تواند بعنوان یک نقطه عطف در صنعت تاکسی های اینترنتی ایران و ورود بازیگران جدید به این عرصه و افزایش رقابت در عرضه خدمات آنلاین حمل و نقل شود.
هر چند هنوز معلوم نیست که آیا این تغییر مالکیت، می تواند به تغییرات خاصی در این حوزه منجر شود و آیا میتوان انتظار خدمات جدید و ارتقای کیفیت خدمات را در آینده داشت یا خیر، اما به این بهانه نگاهی داشتیم به انحصار تاکسی های اینترنتی در ایران و این که شیوه قیمت گذاری چگونه و مرجع آن دقیقاً کجاست؟

مالک شرکت تپسی کیست؟

مالک تپسی شرکت پخش گلرنگ است. همچنین مالک الوپیک شرکت گلرنگ است.



هیچ ارزانی بی علت نیست/ انحصار در بازار با دامپینگ قیمت

اگرچه در شروع راه، تاکسی های اینترنتی تا حد بسیاری توانستند رفت و آمد شهروندان را تسهیل کنند اما به علت نوظهور و رقابتی بودن بازار به مراتب از تعداد شرکتهای موجود کاسته شد و دو شرکت تاکسی اینترنتی در این حوزه با به دست گرفتن انحصار در بازار و دامپینگ قیمت به صورت پررنگ فعالیت خویش را ادامه دادند و طبق شواهد آنها هم با گذشت زمان و دریافت سهم خیلی از بازار، به افزایش قیمت های خود اقدام نموده که همین به تدریج سبب نارضایتی هایی شد.

بخشی از نارضایتی ها به شهروندان و بخشی هم به راننده های این دو شرکت تاکسی اینترنتی و عدم تعادل در نرخ کرایه ها مربوط می شد. رانندگان در این حوزه می گویند گاهی اوقات قیمتها به حدی زیاد است که خود از دریافت آن خجالت زده می شوند و از طرفی کرایه برخی مسیرها به حدی پایین است که اگر مسافری قبول نکنند، برایشان صرفه اقتصادی بیشتری دارد.

گله رانندگان از کمیسیون ها و تاخیر در واریز وجوه

از سوی دیگر ماجرا به اینجا ختم نمی شود و برخی رانندگان از فاصله زمانی واریز کرایه ها به حسابشان گله مند هستند چونکه امکان دارد مبلغ ها به فاصله یکی دو روز پس از سفر یا اگر تعطیلات معمولی و خاصی باشد، واریز آن به پس از تعطیلات موکول گردد که این مبادرت به گفته آنها می تواند سود هنگفتی برای شرکت داشته باشد اما راننده با چالش رو به رو شود.

متولی قیمت گذاری تاکسی های اینترنتی کیست؟

بنابراین نرخ قیمت گذاری کرایه ها از جانب متولی و جلب رضایت طرفین (راننده و مسافر) همچون موضوع هایی است که طی سالها در هاله ای از ابهام قرار داشت و اظهارنظرهای گوناگونی در این حوزه انجام شده است. البته نکته قابل توجه اینست کرایه های نجومی تاکسی های اینترنتی فقط مختص به روزهای بارانی و برفی، ساعتهای پر ترافیک نمی شود بلکه دیده شده در هر زمان و مکانی فردی مجبور شده از تاکسی های اینترنتی با نرخ کرایه های غیر واقعی استفاده نماید.

در نهایت نارضایتی ها، به گوش مسئولان هم رسید و در این حوزه اظهار نظرهایی کردند؛ مهدی چمران - رئیس شورای شهر تهران بر این باور است تاکسی ها حق افزایش کرایه های خود به علت بارش باران و تغییر شرایط آب و هوایی را ندارند و هرگونه افزایش کرایه از جانب تاکسی های اینترنتی و معمولی در زمان بارش برف و باران مغایر قانون و مقررات است و به قول معروف بی معرفتی است که در زمان بارش باران و در زمانیکه مردم زیر باران قرار دارند، وسایل حمل و نقل عمومی شامل تاکسی معمولی و اینترنتی مبادرت به افزایش کرایه بیشتر کنند.

از سویی در رابطه با این که آیا شورای شهر مسئولیت تعیین نرخ کرایه های تاکسی های اینترنتی را بر عهده دارد یا خیر، از جانب شورای شهری ها گفته شده نرخ تمام وسایل حمل و نقل عمومی باید توسط شوراها تعیین و به تصویب برسد و این که اعلام گردد تاکسی های اینترنتی از وزارت کشور مجوز گرفته اند و اتحادیه آنها نرخ ها را مشخص می کند؛ درست نیست و اگر این چنین تاکسی هایی کرایه های خویش را برپایه قانون دریافت نمایند ما به آنها کاری نداریم؛ اما درصورتیکه در حق مردم ظلم کنند، این اجازه را به آنها نخواهیم داد. البته چمران به تازگی اعلام نموده است: تمام این تاکسی ها زیر نظر سازمان تاکسیرانی خواهند بود و ما معتقدیم حتی تاکسی های اینترنتی هم زیر نظر تاکسیرانی قرار بگیرند.

ورود شورای رقابت به انحصار و قیمت گذاری تاکسی های اینترنتی
از طرفی برخی کارشناسان می گویند مرجع تنظیم گری رقابت در کشور ما در بحث قیمت گذاری در بازار انحصاری به استناد فصل نهم اجرای قانون سیاست کلی اصل ۴۴ قانون اساسی شورای رقابت است و در واقع دستورالعمل تنظیم قیمت و مقدار شرایط دسترسی به بازار که در بند ۵ ماده ۵۸ این قانون ذکر شده ۱ به باعث ماده ۹۲ این قانون این قانون بر همه قوانین دیگر حاکم است. گام اول این رگولاتوری رقابت در مبحث تاکسی های اینترنتی تعریف بازار است یعنی این که ما این بازار را دقیقاً چه تعریف نماییم که مثلاً آیا زیرمجموعه بازار حمل و نقل کشور باید تعریف شود یا خیر که در این صورت متولیش شورای رقابت خواهد بود.

اما شهردار تهران در رابطه با گرانی کرایه تاکسی های اینترنتی می گوید مبحث این تاکسی ها دو وجهی است؛ یک وجه به وزارت صمت و یکی به شهرداری ها بر می گردد و تا وضعیت تاکسی های اینترنتی مشخص نشود و مسئولیت پذیری برای آنها به وجود نیاید، با این مشکل مواجهیم و بخشی از هزینه هایی که این تاکسی ها می گیرند، قابل قبول است ولی افزایش چند برابری کرایه ها ظلم است.

عجله دارم، بهانه ای برای افزایش قیمت ها

البته این گرانی در چارچوب دیگری هم به مسافران تحمیل می شود، چونکه گزینه ای در تاکسی های اینترنتی تحت عنوان عجله دارم وجود دارد تا درصورت عدم قبول راننده مسافر با قیمت کم، مسافر بر روی آن کلیک و در نهایت با پرداخت مبلغی بیشتر به سمت مقصد خود حرکت نماید، اقدامی که به تازگی سخنگوی سازمان تعزیرات حکومتی مصداق بارز دریافت و گران فروشی اعلام گردید.

بر این اساس ضمن تذکر جدی به این شرکت ها تاکید شده این گزینه که نه زودتر مسافر را به مقصد می رساند و نه خدمات اضافه ای به مردم می دهد تخلف است ازاین رو تاکسی های اینترنتی باید این گزینه را حذف نمایند و مردم را در خدماتی که دریافت می کند گرفتار مشکل نکنند؛ درصورتیکه تخلف گران فروشی احراز شود، رئیس شعبه حق دارد حکم به پلمپ واحد مربوطه دهد.

رقابت مخرب بین تاکسی های اینترنتی

از سوی دیگر فضای رقابتی بین شرکتهای تاکسی اینترنتی جنبه های دیگری هم به خود گرفت؛ به صورت مثال شرکت تپسی ابتدای سالجاری از اسنپ به افترا دسترسی به اطلاعات راننده های خود شکایت نمود.

جزئیات این شکایت این گونه توضیح داده شد که شرکت اسنپ ۱۰۰۰ سیمکارت خریداری نموده که و بعنوان مسافر وارد سامانه شرکت تپسی شده و به اطلاعات تماس راننده ها دست پیدا کرده و پس آن به راننده های شرکت تپسی پیشنهاد همکاری با حقوق بالاتری داده است. از آنجاییکه راننده ها پیشنهاد شرکت اسنپ را قبول کرده اند، به شرکت تپسی خسارت مالی وارد شده است و شرکت اسنپ که به رویه ضد رقابتی محکوم شد باید جریمه نقدی پرداخت می کرد که در نهایت با بیان تپسی هیأت تجدید نظر در رای قطعی خود رویه ضد رقابتی اسنپ را تأیید کرد.

در هر حال امکان دارد قسمتهایی از حوزه حمل و نقل صنف باشند و کسی هم معترض به صنف و کسب و کار اینترنتی نیست و باید بپذیریم که شیوه کسب و کار تغییر یافته است اما این که کسی بر این نرخ گذاری نظارت نکند و قیمت های گزاف از جانب تاکسی های اینترنتی دریافت شود، علاوه بر مسافران، رانندگان در حوزه بار و مسافر درون و بیرون شهر هم صدمه خواهند دید.


شرکت گلرنگ چه برندهایی دارد؟

گروه صنعتی گلرنگ (به انگلیسی :Golrang Industrial group؛ به‌طور مخفف GIG) شرکت هلدینگ ایرانی است که در زمینه تولید و توزیع لوازم بهداشتی و صنایع غذایی، توزیع دارو، لوازم آرایشی و زیبایی، ارائه خدمات بازرگانی، چاپ، حمل و نقل و بسته‌بندی و صنایع تجهیز فروشگاهی فعالیت می‌کند و در بهمن ۱۴۰۲ هفتاد درصد از سهام شرکت تپسی ( تاکسی اینترنتی ) را خریداری کرده است.
 
محمدکریم فضلی، شرکت پاکشو را در سال ۱۳۵۱ بنیان نهاد. اولین اقدام در زنجان آغاز به کار کرد. محصولات اولیه این شرکت با برند گلرنگ و تحت عنوان محصولات شوینده و آرایشی و بهداشتی گلرنگ ثبت شدند. 
شرکت پاکشو از آن زمان تاکنون بخاطر رشدی که داشته امروزه یکی از بزرگ‌ترین تولیدکنندگان شوینده در ایران به‌شمار می‌رود. در سال ۱۳۷۰ مهدی فضلی به شرکت پاکشو پیوست و این شرکت با مدیریت وی، کار تولید را توسعه داد. 
در سال ۱۳۷۴ اولین محصولات جدید شامل انواع شامپو و مایع دستشویی به سبد محصولات گلرنگ افزوده شد. 
در سال ۱۳۷۸ با هدف بازاریابی، فروش و توزیع بخشی از محصولات شرکت پاکشو، شرکت گلپخش اول تأسیس گردید و در سال ۱۳۷۹ با توزیع محصولات شوینده با نام تجاری اَوِه رسماً شروع به فعالیت نمود. در همان سال شرکت گلرنگ‌پخش نیز به ثبت رسید تا بخش دیگری از محصولات شرکت پاکشو را که عمدتاً با برند گلرنگ تولید می‌شد، توزیع و پخش نماید. 
 
گروه صنعتی گلرنگ در سال ۱۳۸۲ به ریاست هیئت‌مدیره محمد کریم فضلی و مدیرعاملی مهدی فضلی، تأسیس شد. 
 
گروه صنعتی گلرنگ در سال ۱۳۸۶ اولین کارخانه غذایی خود را با نام دالین مهر بنیان نهاد. در همین سال (۱۳۸۶) مجتمع تولیدی و شیمیایی پاکشو شامل ۵ کارخانه تولیدی با هدف تولید سایر محصولات شوینده از جمله پودر شوینده و مواد اولیه مورد نیاز در شرکت پاکشو، به بهره‌برداری رسید. 
در سال ۱۳۸۷ پخش پدیده پایدار تأسیس شد. این شرکت توزیع محصولات شوینده شرکت پدیده شیمی پایدار را با نام تجاری «اکتیو» آغاز کرد. 
در سال ۱۳۸۷ دانشگاه جامع علمی کاربردی گلرنگ با هدف ارتقای سطح مهارت کارکنان این گروه، راه‌اندازی گردید.
 
در سال ۱۳۸۷ شرکت مهد سرمایه‌گذاری خاورمیانه، به عنوان یک هلدینگ بزرگ اقتصادی آغاز به کار کرد. 
در سال ۱۳۸۸ گروه گلرنگ اقدام به راه‌اندازی فروشگاه‌های زنجیره‌ای افق کوروش نمود. شرکت صنایع سلولزی ماریناسان نیز در سال ۱۳۸۷ به ثبت رسید و در سال ۱۳۸۸ تولید انواع دستمال کاغذی را آغاز کرد. 
شرکت گلبرگ بهاران در سال ۱۳۹۰ با هدف تولید انواع محصولات غذایی از قبیل روغن، کنسرو، رب گوجه و تن ماهی افتتاح شد.
 
در همین سال (۱۳۹۰) این گروه، با تأسیس شرکت هلدینگ دارویی گلرنگ، فعالیت در حوزه توزیع دارو را آغاز کرد. شرکت صنعت غذایی کورش که تولیدکننده انواع روغن‌های خوراکی است، در سال ۱۳۹۲ به جمع شرکت‌های این گروه پیوست. 
 
شرکت ماسترفوده نیز در سال ۱۳۹۲ با هدف تولید آدامس با برندهایی از جمله آدامس بدون شکر بایودنت و آدامس اکشن، بسته‌بندی‌ها و طعم‌های مختلف برای بازار داخل و خارج کشور تأسیس شد و محصولات این شرکت از پنجم شهریور ماه ۱۳۹۳ روانه بازار شد.
در حال حاضر مهم‌ترین برند این شرکت، بایودنت نام دارد که در سال ۱۳۹۷ توانست نشان بنیاد بین‌المللی توث‌فرندلی سوئیس را برای تولید آدامس‌های بایودنت و اکشن کسب کند. 
 
در سال ۱۳۹۳ مجتمع فرهنگی تجاری کورش (کورش‌مال) از سوی گروه صنعتی گلرنگ افتتاح شد. این مجتمع علاوه بر واحدهای تجاری، دارای بزرگ‌ترین پردیس سینمایی ایران است. 
 
آقای محمد کریم فضلی بنیانگذار و رئیس هیئت مدیره گلرنگ در سال ۹۹ درگذشت و جای ریاست هیئت مدیره را به مهدی فضلی داد.

 


منبع:

در مالک تپسی کیست؟ خواندید:
1402/11/18
08:58:21
5.0 / 5
937
تگهای مطلب: تجارت الکترونیک , اینترنت , رقابت , تكنولوژی
این مطلب را می پسندید؟
(4)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب
نظر شما در مورد مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳