مهم ترین پیش نیازهای دولت هوشمند چیست؟


لینک بگیر دات کام: جایگزینی رویکرد مشارکتی بجای کارفرمایی در رابطه میان دولت و بخش خصوصی، تنظیم استانداردهای مشترک برای جمع آوری، ذخیره، مدیریت و به اشتراک گذاری داده های دولتی، استفاده از زمینه های ملی نظیر مرکز ملی تبادل اطلاعات، بلوغ بالای سازمانی و لزوم تغییر نگرش و اصلاح فرهنگ باز سازمانی از پیش نیازهای ایجاد دولت پلتفرمی است.
به گزارش لینک بگیر دات کام به نقل از ایسنا، در گذشته جوامع حالت مکانیکی داشتند و برهمین اساس سازوکارهای جامعه پذیری و کنترل هنجاری بمنظور تثبیت نظم اجتماعی کافی بود و متناسب با آن، شعاع اعتماد مورد نیاز محدود بود. اما با پیچیده ترشدن جوامع، ناگزیر انواع اعتماد ازجمله اعتماد به دولت و اعتماد به نهادهای سیاسی در بطن نیازهای جامعه خودنمایی می کند. اعتماد به عنوان کاتالیزوری قوی برای رشد اقتصادی، راندمان، توسعه، نوآوری، موفقیت در سطح سازمانی و کشوری و عوامل رشد، تعمیم داده می شود.

آن گونه که متخصصان امر می گویند، وقتی سخن از اعتماد عمومی به میان می آید یعنی عامه مردم انتظار دارند مقامات و کارکنان سازمان های دولتی با اقدامات خود در تعامل با عامه، به انتظارات آنها پاسخ دهند. به عبارت دیگر، اعتماد عمومی یعنی انتظار عموم از دریافت مثبت پاسخ به خواسته هایشان از جانب متولیان امور عمومی، یکی از مهم ترین مسائلی است که جوامع امروزی با آن مواجه اند.

محققان کشورمان در همین راستا و برای ارتقای اعتماد عمومی شهروندان، نقش عواملی چون «حکمرانی خوب» و «خدمات دولت الکترونیکی» مورد بررسی علمی قرار داده اند.

امروزه پنجره ملی خدمات دولت هوشمند با ارائه صدها خدمت، مردم را بی نیاز از تبادلات کاغذی کرده است و سکوهای داخلی، هر روز نقش پر رنگ تری را در اقتصاد دیجیتال کشور به خود اختصاص می دهند.

در همین رابطه مدتی پیش اعلام گردید که برمبنای تکالیف قانونی، امسال باید ۲۰ درصد خدمات دستگاه های دولتی کاملا به طور هوشمند ارائه شود یعنی مردم و ارباب رجوع نه مراجعه حضوری به دستگاه های ارائه کننده خدمت داشته باشند، نه هیچ مدرکی از آنها مطالبه شود و نه کارمندی در ارائه خدمت نقش داشته باشد و خدمت موردنظر کاملا برخط ارائه شود.

همچنین با ارائه گزارش نظارتی حوزه کلان هوشمندسازی دستگاه های دولتی مشخص شد که بر طبق آن میزان کاربران ثبت نام کرده و دریافت کننده خدمات از پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، ۲۸ میلیون نفر اعلام گردید.

بتازگی محمد خوانساری-معاون وزیر ارتباطات و رییس سازمان فناوری اطلاعات ایران- در همایش پیشرفت های معماری سازمانی ایران با محوریت حکمرانی دیجیتال که در پژوهشگاه ارتباطات و فناوری اطلاعات برگزار گردید، ضمن معرفی پروژه های این سازمان، چگونگی توسعه معماری دولت هوشمند را تشریح نمود و به تبیین معماری سازمانی در استقرار رویکرد پلتفرمی دولت پرداخت.

وی توسعه دولت هوشمند را فصلی تازه در ماموریت های سازمان فناوری اطلاعات ایران دانست که از دو سال قبل شروع شده است و افق روشنی را در پیش دارد.

خوانساری با اشاره به خاصیت های توسعه معماری دولت هوشمند از گذار دولت الکترنیکی به دولت دیجیتال و سپس دولت هوشمند اظهار داشت: در دولت الکترونیکی، فناوری اطلاعات در ارائه خدمات به مردم مورد استفاده قرار می گرفت. بعد از مدتی با دیجیتالی شدن دولت، فناوری اطلاعات در خدمت ایجاد، بهینه سازی و تحول خدمات دولتی قرار گرفت.

اما در دولت هوشمند، خدمات به گونه ای ساده، نوآورانه و با روشی درست به مردم ارائه می شوند و دارای دو قابلیت اساسی هستند. در نوع نخست، درخواست از جانب خدمت گیرنده بدون پرداختن به پیش نیازها مطرح می شود و نیازی نیست شهروند بدنبال درخواست خود در دستگاه های دولتی حرکت نماید. در مدل دوم و به عبارتی پیشرفته تر دولت هوشمند، خدمات برمبنای استحقاق مردم ارائه می شوند و به اعلام درخواست شهروند کاری ندارند و خود به خود برمبنای نیاز افراد جامعه کلید می خورند.

در این باره رئیس سازمان فناوری اطلاعات ایران، خدمات، حاکمیت، داده و فناوری را چهار بعد اصلی معماری سازمانی در توسعه دولت هوشمند بیان کرد و از چندین پروژه این سازمان از جمله، پنجره ملی خدمات دولت هوشمند، مرکز ملی تبادل اطلاعات و ابر دولت به عنوان مصادیقی مرجع در معماری دولت هوشمند یاد کرد.

معاون وزیر ارتباطات، دولت پلتفرمی را به مثابه سکویی نوآور برای ارائه خدمات عمومی تشبیه کرد که بجای انتقال قدرت درصدد تبادل ارزش است و نقش هماهنگ کننده، تنظیم گر و توانمندساز را به دوش می کشد.

وی درباره ی پیش نیازهای ایجاد دولت پلتفرمی اظهار داشت: جایگزینی رویکرد مشارکتی بجای کارفرمایی در رابطه میان دولت با بخش خصوصی، تنظیم استانداردهای مشترک برای جمع آوری، ذخیره، مدیریت و به اشتراک گذاری داده های دولتی، استفاده از زمینه های ملی نظیر مرکز ملی تبادل اطلاعات، بلوغ بالای سازمانی و لزوم تغییر نگرش و اصلاح فرهنگ باز سازمانی از پیش نیازهای ایجاد دولت پلتفرمی است.

خوانساری، هم چنین اقدامات سازمان فناوری اطلاعات ایران در عرصه برنامه ریزی برای دولت پلتفرمی را در شش عنوان برشمرد و بیان کرد: توسعه سکوی انتشار وب خدمات دولت برای بخش خصوصی، تفکیک مرکز ملی تبادل به دو بخش GSB و PGSB، توسعه و تکمیل پایگاه های اطلاعاتی ملی و تبادل اطلاعات، تغییر نگرش به رویکرد پلتفرمی در سامانه های کلان دولت مانند سامانه پنجره واحد مدیریت زمین، ارائه خدمات پایه چون احراز هویت سراسری و راه اندازی پروژه ابر دولت به عنوان زیرساختی برای اشتراک منابع، اقداماتی در حوزه برنامه ریزی برای دولت پلتفرمی به شمار می روند.

وی آخرین وضعیت توسعه ای و آماری اقدامات و پروژه های سازمان فناوری اطلاعات همچون پنجره واحد مدیریت زمین، پنجره واحد صدور مجوزهای کسب وکار کشور، پنجره واحد خدمات دولت هوشمند، مرکز ملی تبادل اطلاعات، کارپوشه ملی ایرانیان، ابردولت و ایجاد اپراتورهای خدمات رسان دولت هوشمند را تشریح نمود و آنها را بهترین سرمشق و الگو در عرصه معماری سازمانی در کشور دانست که حکمرانی دیجیتال در آن به شکل چشمگیری مورد توجه قرار گرفته است.





منبع:

1402/08/28
12:06:31
5.0 / 5
369
تگهای مطلب: اپراتور , ارتباطات و فناوری اطلاعات , اشتراك , الكترونیك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب
نظر شما در مورد مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۶ بعلاوه ۳