فیبر نوری چیست؟
فیبر نوری رشته ی باریک و بلندی از یک ماده ی شفاف مثل شیشه (سیلیکا) یا پلاستیک است که میتواند نوری را که از یک سر به آن وارد شده، از سر دیگر خارج کند. فیبر نوری دارای پهنای باند بسیار بالاتر از کابلهای معمولی است و با آن میتوان دادههای تصویر، صوت و دادههای دیگر را بهراحتی با پهنای باند بالا تا ۱۰۰ گیگابیت بر ثانیه و بالاتر انتقال داد.
به گزارش لینک بگیر دات کام به نقل از مهر، صادق عباسی شاهکوه عنوان کرد: مطابق نظارت های رگولاتوری، اپراتورها ملزم به رعایت حداقل هایی هستند و این حداقل ها الان هم رعایت می شود. اما با این وجود ما در حوزه اینترنت افت داشتیم. با این وجود درحال تلاش هستیم که در آینده وضعیت مان بهتر از این باشد. وی با اشاره به اینکه ترافیک مصرفی کاربران در حال افزایش می باشد، افزود: شبکه هم باید متناسب با این افزایش، توسعه یابد. با وجود توسعه انجام شده اما در دو سال گذشته توسعه نسبت به سرعت مصرف اتفاق نیافتاده است. بخشی از مشکلات در ارتباط با فرکانس بود که امیدواریم با نصب تجهیزات، بخش عمده ای از این مشکل حل شود. معاون وزیر ارتباطات تصریح کرد: ما مسائل دیگری هم در شبکه موبایل داریم. بحث تداخل فرکانسی در یک سری نقاط هم وجود دارد. برای مثال امروز یک نمونه افت سرعت داشتیم که با بررسی مشخص شد که تداخل بوجود آمده است. بعد از رفع تداخل سرعت ۲ مگابیت به بیشتر از ۳۰ مگابیت رسید. عباسی شاهکوه اظهار داشت: باید توجه داشت که کیفیت شبکه موبایل در همه زمان ها و مکان ها یکسان نبوده و افت و خیز دارد. اما با این وجود مسئولیت ما حل مشکلات شبکه است. وی ضمن اشاره به اظهارات اخیر رئیس سابق رگولاتوری در مورد علل افت کیفی اینترنت اظهار داشت: در مقطعی حدود ۵۰ نقطه شناسایی شد که ظرفیت پشت BTS ها کم بود. این ظرفیت توسط اپراتورها افزوده شد و در آن مقطع وضع بهتر شد. اما این همیشگی نیست و هر زمان امکان دارد اشکالی پیش بیاید. پس مبحث باید به صورت دائمی رفع گردد. رئیس سابق تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی اضافه کرد: انشالله در آینده با گسترش شبکه ارتباطات ثابت و اتصال BTS ها به شبکه فیبرنوری، از لحاظ افت کیفیت، موارد کمی را در این شبکه شاهد باشیم. تا آن زمان این مشکلات در مقاطعی وجود خواهد داشت که با همکاری رگولاتوری و اپراتورها باید رفع گردد.
کاربردهای فیبر نوری
کاربرد در مخابرات
یکی از مرسومترین کاربردهای فیبر نوری انتقال اطلاعات توسط لیزر است. برای این کار از ابزاری به نام SFP کمک گرفته میشود که بهطور کلی یک ماژول تبدیل سیگنال دیجیتال به سیگنالهای نوری بوده که کاربردهای متعددی دارد.
کاربرد فیبرنوری در حسگرها
استفاده از حسگرهای فیبر نوری برای اندازهگیری کمیتهای فیزیکی مانند جریان الکتریکی، میدان مغناطیسی، فشار، حرارت، جابجایی، آلودگی آبهای دریا، سطح مایعات، تشعشعات پرتوهای گاما و ایکس در سالهای اخیر شروع شدهاست. در این نوع حسگرها، از فیبر نوری به عنوان عنصر اصلی حسگر بهرهگیری میشود بدین ترتیب که ویژگیهای فیبر تحت میدان کمیت مورد اندازهگیری تغییر یافته و با اندازه شدت کمیت تأثیرپذیر میشود.
کاربردهای نظامی فیبر نوری
فیبر نوری کاربردهای بیشماری در صنایع جنگافزاری دارد که از آن جمله میتوان برقراری ارتباط و کنترل با آنتن رادار، کنترل و هدایت موشکها، ارتباط زیردریاییها (هیدروفون) را نام برد.
کاربردهای پزشکی فیبرنوری
در تشخیص بیماریها و آزمایشهای گوناگون در پزشکی کاربرد فراوان دارد که از آن جمله میتوان دُزیمتری غدد سرطانی، شناسایی نارساییهای داخلی بدن، جراحی لیزری، استفاده در دندانپزشکی و اندازهگیری مایعات و خون نام برد. همچنین تارهای نوری در دستگاههایی به نام درون بین یا آندوسکوپ استفاده میشود تا به درون نای، مری، روده و مثانه فرستاده شود و درون بدن انسان بهطور مستقیم قابل مشاهده باشد.
کاربرد فیبرنوری در روشنائی
از جمله کاربردهای فیبر نوری که در اواخر قرن بیستم به عنوان یک فناوری روشنایی متداول شده و در چند سال قرن اخیر توسعه و رشد فراوانی پیدا کردهاست کاربرد آن در سیستمهای روشنایی است. در این فناوری نور از منبع نوری که میتواند نور مصنوعی (نور لامپهای الکتریکی) یا نور طبیعی (نور خورشید) باشد وارد فیبر نوری شده و از این طریق به محل مصرف منتقل میشود. به این ترتیب نور به هر نقطهای که در جهت تابش مستقیم آن ناست منتقل میشود. امتیاز این نور که موجبات رشد سریع بهکارگیری و توجه زیاد به این فناوری شدهاست این است که فاقد الکتریسیته گرما و تشعشعات خطرناک ماورای بنفش بوده (نور خالص و بیخطر) و دیگر اینکه با این فناوری میشود نور روز (بدون گرما و اشعههای ماورای بنفش) را هم به داخل ساختمانها و نقاط غیرقابل دسترسی به نور خورشید منتقل کرد.