به بهانه آغاز هفته جهانی فضا؛

کرونا زمینیان را فضایی تر کرد


به گزارش لینک بگیر دات کام سال جاری دومین سالی است که به علت پاندمی کرونا، برنامه های هفته جهانی فضا به صورت مجازی برگزار می گردد و این ویروس نه تنها رویدادهای علمی بلکه بیشتر شئون زندگی زمینیان را متحول کرده است و شاید دیگر زمان آن رسیده است که زندگی بر روی زمین را با کاربردهای بیشتر فناوری های فضایی در زمین تجربه نماییم.

به گزارش ایسنا، در ۴ اکتبر ۱۹۵۷، اولین ماهواره زمینی با نام "اسپوتنیک ۱" راهی فضا شد و راه را برای اکتشافات فضایی باز کرد. بعدا، ایالات متحده امریکا با اکسپلورر خود به این مهم دست یافت و حدود ۱۲ سال پس از نخستین پرتاب، نخستین انسان توانست توسط همین کشور به فضا راه یابد. این پیشرفت های علمی باعث شد که معاهدات مختلفی در ارتباط با فضا منعقد شود که یکی از آنها، اصول حقوقی حاکم بر فضای ماورای جو و کرات آسمانی است تا اصولی که در این رابطه وجود دارد را به روشنی بیان کند.
بر این اساس در ۶ دسامبر سال ۱۹۹۹، مجمع عمومی سازمان ملل قطعنامه ای را تصویب کرد که به باعث آن، چهارم تا دهم اکتبر هر سال (۱۳ تا ۱۹ مهر) بعنوان هفته جهانی فضا انتخاب گردید. هدف این نامگذاری ترویج و توسعه دانش فضایی و آشنا کردن مردم با نقش فناوری فضایی در زندگی انسان ها روی زمین اعلام گردید.
بر این اساس هفته جهانی فضا یکی از بزرگترین رویدادهای سالانه فضایی در جهان است که در مورد فعالیتهای فضایی به عموم مردم آموزش می دهد که آسمان بی مرز بهترین مکان برای همکاریهای بین المللی در جهت نجات کره زمین است، بر همین مبنا است که انجمن هفته جهانی فضا هر سال با هماهنگی با دفتر امور فضایی ملل متحد مبحث واحدی را برای هفته جهانی فضایی انتخاب می کند تا تاثیرگذاری این هفته روی عموم مردم بیشتر شود.
سال جاری هم مطابق هر ساله شعاری برای هفته جهانی فضا از جانب انجمن هفته جهانی فضا انتخاب و اطلاع رسانی شده است. شعار سال جاری عبارت است از "زنان در فضا".
سازمان فضایی ایران هم با برگزاری جلسات مختلف کارشناسی و مشورتی نسبت به نامگذاری و تعیین محورهای اصلی برای برگزاری رویدادهای مختلف در سرتاسر کشور اقدام نموده است و اسامی روزهای این هفته به این شرح است:
دوشنبه ۱۲ مهرماه، زنان در صنعت فضایی
سه شنبه ۱۳ مهرماه، مشاهده زمین از آسمان
چهارشنبه ۱۴ مهرماه، کارآفرینی و اشتغال در حوزه فضایی
پنجشنبه ۱۵ مهرماه، نجوم و اکتشافات فضایی، علم و هنر
جمعه ۱۶ مهرماه، اقامتگاه های آینده و گردشگری فضایی
شنبه ۱۷ مهرماه، حقوق نوین فضایی
یکشنبه ۱۸ مهرماه، منظومه های ماهواره ای، پیوند فناوری ها و نسل چهارم فضا
"نقش زنان در توسعه فناوری فضایی"، "نقش فناوری فضایی در افزایش رفاه اجتماعی"، "ایده پردازی"، "تیم سازی و راه اندازی کسب و کار فضاپایه"، "معرفی زنان موفق در حوزه فضایی"، "خدمات متقابل نجوم و فناوری فضایی"، "نقش رصدگران آماتور در توسعه علم نجوم"، "بررسی تحولات نوین در عرصه فضایی"، "حقوق و دیپلماسی فضایی"، "منظومه های ماهواره ای و ارتباطات" همچون محورهای برگزاری رویدادهای هفته جهانی فضا اعلام شده است.
سهم ناچیز زنان از اشتغال
طبق آمارهای انتشار یافته از جانب مرکز آمار ایران، در سال ۹۹ سهم جمعیت بیکار فارغ التحصیل آموزش عالی از کل بیکاران، ۳۸.۹ درصد بوده است که سهم زنان در این بین با افزایش ۲.۹ درصدی به ۷۰.۴ درصد رسیده است.
این در حالیست که امروزه اقتصاد فضایی بعنوان اقتصاد نوظهور سهم خویش را پر رنگ کرده است، بگونه ای که کشورهای مختلف با برنامه ریزی در اقتصاد فضا توانسته اند به رشد اقتصادی برسند. بر این اساس یکی از برنامه های سازمان فضایی حضور پر رنگ کشور در اقتصاد فضا پایه و رشد کسب و کارهای مناسب با این حوزه است.
قرار گرفتن ایران جزو ۹ کشور اول دنیا به چرخه کامل فضایی و پرتاب ماهواره های بومی به مدار یکی از مهم ترین مزیت های کشور است که بتوانیم در سایه برنامه ریزی، به اقتصاد فضا پا بگذاریم.
در این راستا برنامه ۱۰ ساله دوم فضایی به دنبال قرار دادن ماهواره های تجاری در مدار است که به قول دکتر مرتضی براری، رئیس سازمان فضایی ایران به منظور کمک و پشتیبانی از شرکتهای دانش بنیان از ظرفیت های صندوق توسعه ملی و منابع دولتی استفاده حداکثری خواهد شد.
آزادسازی فعالیت ها همچون دیگر اولویت های این سازمان است که در این حوزه بسته حمایتی برای مشارکت حداکثری بخش خصوصی در صنعت فضایی تدوین شده است.
در سال ۹۸ هم پروانه فعالیت نخستین اپراتور ماهواره های مخابراتی اعطا شد و این نخستین گام برای حضور بیشتر بخش خصوصی و بخصوص حضور بیشتر زنان در عرصه فضایی است.
با عنایت به مصوبه های ۲۶۲ و ۲۷۹ کمیسیون تنظیم مقررات ارتباطات با عنوان "سیاست ها و کلیات حاکم بر صدور پروانه اپراتور ماهواره ای" و "اصول حاکم بر پروانه فعالیت اپراتور ماهواره مخابراتی" امکان عرضه خدمات حوزه ارتباطات ماهواره ای از جانب بخش خصوصی در حوزه فضائی (Space Segment) فراهم گشته است.
امکان عرضه خدمات ماهواره ای در حوزه زمینی (Ground Segment) از حدود ۱۵ سال پیش در چارچوب اعطای پروانه SAP و Gmpcs برای بخش خصوصی فراهم شده بود و به دنبال مصوبات اخیر این کمیسیون، هم اکنون متقاضیان حائز شرایط تخصصی، فنی و مالی لازم در بخش خصوصی می توانند مطابق با مقررات تعیین شده در مصوبات، در حوزه ساخت و استقرار ماهواره در مدارهای ماهواره ای اقدام نمایند.
با اعطای این پروانه بخش خصوصی می تواند امکان ارتباطات باند پهن برای کاربران را به صورت آنی فراهم آورد.
کاربردهای فضا در رفاه اجتماعی
بر مبنای آمارهای جهانی زنجیره ارزش صنعت فضایی در سال ۲۰۱۸ میلادی ۳۵۰ میلیارد دلار گردش مالی داشته است که از این رقم تنها ۳ درصد در ارتباط با صنایع بالادست یعنی ساخت و پرتاب ماهواره بوده و ۹۷ درصد آن در بخش صنایع پایین دستی فضا شامل عرضه خدمات و محصولات ماهواره ای هزینه شده است.
اولویت های توسعه کسب و کار فضاپایه شامل حوزه های "کشاورزی و بیمه"، "نیرو، انرژی های تجدید پذیر و مدیریت منابع آبی"، "خدمات شهری و روستایی"، "صنایع نفت و گاز" و "سرریز" فناوری است که ۲۰ درصد از شرکتهای بوجود آمده در حوزه کسب و کارهای فضا پایه استارتاپ، ۶۴ درصد دانش بنیان و ۱۶ درصد غیر دانش بنیان هستند.
این شرکت ها در حوزه های "خدمات ناوبری ماهواره ای"، "خدمات مخابراتی ماهواره ای"، "خدمات سنجش از دور"، "تجهیزات مخابراتی"، "تجهیزات کنترلی"، "تجهیزات و قطعات الکترونیکی" و "نرم افزارها و شبیه سازها" فعال می باشند.
عدم آشنایی به فنون بازاریابی و تجاری سازی، عدم ثبات تیم های دانشجویی و عدم تمایل سرمایه گذاران بخش خصوصی همچون چالش های توسعه کسب و کارهای فضا پایه بشمار می رود و این در حالیست که محققان این حوزه معتقدند به سبب توسعه استفاده از گوشیهای هوشمند و دانش فضایی در عموم مردم میتوان انتظار داشت که با توسعه زیر ساخت ها کسب و کارهای فضا پایه در کشور رونق بگیرد، هر چند که امروزه بعضی از دستاوردهای شرکتهای دانش بنیان در حوزه فضا را در زندگی روزمره استفاده می نماییم.
بخشی از کاربردهای فناوری فضایی در اینفوگرافی ذیل نشان داده شده است:


سال جهانی سال جاری همانند مراسم هفته جهانی سال قبل تحت تأثیر کرونا قرار دارد و بنابراین هفته جهانی فضا هم متفاوت تر از سالهای قبل برگزار می گردد و اغلب رویدادهای هفته جهانی در این راستا به صورت مجازی انجام خواهد شد. شاید هم مجازی شدن وقایع فضایی خبر خوبی برای مشارکت بیشتر مردم باشد؛ همان اتفاقی که برای خیلی از حوزه ها رخ داده و استفاده بیشتر از فضا و ماهواره شکل پر رنگ تری به خود گرفته است.
این همان اتفاقی است که در ایران هم تمرکز بر آن بیشتر شده است، بگونه ای که توسعه آموزش های مجازی که تا سالهای قبل محل مناقشه زیادی میان مخالفان و موافقان بوده است، امروزه تبدیل به یک لزوم شده است. عرضه خدمات الکترونیکی با همه کاستی هایی که داشت، امروزه به یک خواست جمعی مبدل شده و همه امور از راه درگاه ها و سامانه های الکترونیکی انجام می شود.



1400/07/12
09:36:00
5.0 / 5
1300
تگهای مطلب: آموزش , اپراتور , استارتاپ , الكترونیك
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
X
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب
نظر شما در مورد مطلب
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳