به گزارش لینک بگیر دات کام به نقل از ایسنا، علل گوناگونی برای علاقه روز افزون سرمایه گذاران به رمزارزها وجود دارد که بدون شک بازدهی عجیب آنها اصلی ترین بوده است. بیتکوین درست یک سال قبل ۵۳۰۰ دلار قیمت داشت اما این رقم سال جاری تا ۵۶ هزار دلار هم رسید! ارز کاردانو نمونه دیگری است که طی یک سال گذشته بیشتر از ۲۰ برابر افزایش قیمت داشته است.
مزایای رمزارزها
رمزارزها به جز بازدهی خوب مزایای زیاد دیگری هم دارند که آنها را محبوب ساخته است:
۱- سهولت تراکنش ها
هنگامی که می خواهید یک تراکنش بانکی انجام دهید ترجیح می دهید آنرا با اینتربانک انجام دهید یا حضوری به شعبه بروید؟ رمزارزها بر بستری پرسرعت قادرند تراکنش های زیادی را انجام دهند و بنابراین هم محبوبیت بالایی دارند.
۲- کارمزد خیلی پایین
در مقایسه با هزینه انتقال وجه توسط شبکه بانکی، تراکنش رمزارزها بخصوص در پرداخت های فرامرزی بسیار کمتر است.
۳- حذف واسطه ها
در نقل و انتقال رمزارزها تنها فرستنده و دریافت کننده وجود دارد. با این وجود این امکان وجود دارد که تراکنش ها بر بستر بازار معاملاتی در یک نهاد واسط (نظیر صرافیهای دیجیتالی) صورت گیرد.
معایب رمزارزها
۱- سخت بودن ردیابی
مهم ترین استدلال مخالفان رمزارزها این است که بستر بلاک چین امکان گمنام باقی ماندن معامله گران را فراهم می آورد و این یعنی یک فضای ایده آل برای ارتکاب جرایم مالی و تراکنش های غیرقانونی. با این وجود نباید فراموش کرد راهکارهایی برای به حداقل رساندن این مشکل وجود دارد و حتی همین حالا هم خیلی از صرافی ها از مشتریان خود اطلاعات هویتی، بانکی و همینطور تعهد عدم ارتکاب جرایم مالی را دریافت می کنند. در صورت ارتکاب جرم هم حساب فرد مسدود و وجوه آن مصادره می شود.
۲- فراموشی رمز عبور یعنی از دست رفتن سرمایه!
با عنایت به این که تراکنش های رمزارزها بر بستر بلاک چین انجام می شود، بازیابی رمز عبور کیف پول در صورت فراموش کردن آنها شدنی نیست و تابحال افراد زیادی به علت این مسئله سرمایه خویش را از دست داده اند.
۳- مصرف بالای برق
شماری از منتقدان همچون بیل گیتس به این نکته اشاره دارند که فرایند استخراج رمزارزها بسیار انرژی بر بوده و این مسئله از نظر محیط زیستی زیان بار است.
رویکرد کشورها در مقابل رمزارزها
سوییس:
یکی از بازترین کشورها برای فعالیت در عرصه رمزارزها تا جایی که کانتون ( تقسیمات کشوری سوییس کانتون نامیده می شود) تسوگ خویش را قطب رمزارزها و فناوری های مالی عنوان کرده است. در بعضی از نقاط این کشور میتوان خدمات و کالا را با استفاده از رمزارزها دریافت کرد.
کانادا:
معامله رمزارزها در این کشور قانونی می باشد. بانک مرکزی کانادا یکی از پیشروترین بانک ها در پیشبرد پروژه ارز دیجیتالی ملی به حساب می آید. سود حاصل از معامله رمزارزها مشمول قانون مالیات بر درآمد می شود. اولین صندوق بورسی ETFمبتنی بر رمزارزها دنیا به تازگی در بورس کانادا آغاز به کار کرده است.
اتحادیه اروپا:
معامله رمزارزها در کشورهای عضو اتحادیه اروپا غیرقانونی نیست اما هنوز کمیسیون اروپا قانون گذاری خود در مورد مبادلات رمزارزها را ابلاغ و نهایی نکرده است.
استونی:
در این کشور رمزارزها به رسمیت شناخته شده اند اما اخطار نسبت به لزوم رعایت نکات ایمنی هم صادر گردیده است.
آلمان:
طبق بیانیه وزارت دارایی این کشور معامله رمزارزها مجاز شناخته شده است. تبدیل رمزارزها به ارزهای رسمی ( مثلا بیتکوین به یورو) یا بالعکس مشمول مالیات بر ارزش افزوده خواهد بود.
انگلیس:
در این کشور همانند فرانسه و خیلی از کشورهای دیگر فعلا قانون گذاری خاصی صورت نگرفته است اما بانک مرکزی انگلیس اعلام نموده که این کار در حال طی مراحل اولیه است.
مجارستان:
بانک مرکزی مجارستان در دسامبر ۲۰۱۶ با صدور اطلاعیه ای اعلام نمود از مشتریانی که در تراکنش های ارزی دیجیتالی گرفتار زیان شوند حمایت به عمل نخواهد آورد.
اسلواکی:
در این کشور مبادله رمزارزها مجاز و درآمد حاصل از آن مشمول مالیات است.
اسپانیا:
طبق بیانیه فوریه ۲۰۱۸ کمیسیون اوراق بهادار اسپانیا، مبادله رمزارزها نه مجاز است و نه به رسمیت شناخته می شود.
گرجستان:
بانک ملی این کشور رمزارزها را خارج از حوزه صلاحیت قانون گذاری اعلام نموده است.
آرژانتین:
مطابق قانون این کشور تنها ارز معتبر ارزی است که توسط بانک مرکزی صادر شود. معامله بیتکوین قانونی نیست اما تابحال قانونی هم تصویب نشده است که آنرا غیرقانونی اعلام نماید.
بولیوی:
بانک مرکزی این کشور معامله رمزارزها را ممنوع اعلام نموده است.
برزیل:
دستورالعمل ۳۱.۳۷۹ بانک مرکزی اعلام نمود هیچ ارز دیجیتالی مورد تایید این نهاد نیست و کلیه تبعات و ریسک های ناشی از معامله ارزهای دیجیتالی بر عهده معامله گران خواهد بود.
عراق:
طبق دستورالعمل بانک مرکزی این کشور، معامله رمزارزها ممنوع و معامله گران مشمول مجازات خواهند بود.
اسرابیل:
در این رژیم مطابق قانون ۵۷۷۶-۲۰۱۶ برای فعالیت در عرصه رمزارزها باید از نهاد ناظر خدمات مالی این کشور مجوز دریافت شود.
هند:
یکی دیگر از کشورهایی است که معامله رمزارزها در آن ممنوع اعلام شده است.
آیا تجربه ممنوعیت رمزارزها موفق بوده است؟
نگاهی به تجربه کشورهایی که رمزارزها در آن ممنوع اعلام شده است پاسخ این سوال را چنین مشخص می کند: بطور قطع خیر! برای نمونه وقتی نیجریه مبادله بیتکوین را ممنوع اعلام نمود نه تنها از اشتیاق معامله گران این کشور برای خرید رمزارزها کم نشد بلکه یک بازار سیاه سبب شد تا قیمت ها سر به فلک بکشد و در نبود حفاظ قانونی از خریداران، میزان کلاهبرداری ها از مشتریان به میزان بسیار بالایی برسد. به قول کوین دسک، در روز بیست و چهارم فوریه قیمت بیتکوین در بازار سیاه این کشور به ۶۸ هزار دلار رسید که ۲۴ درصد بیشتر از قیمت جهانی این ارز بود!
حال چه باید کرد؟
بی گمان رمزارزها دارای معایب زیادی هستند اما فرصت های آنها پیش روی اقتصاد بیشتر از آن است که بتوان آنها را نادیده گرفت. کشورهایی نظیر سوییس و کانادا بعنوان موفق ترین نمونه ها در عرصه رمزارزها نشان داده است که راه درست بهره گیری از ظرفیت آنها ایجاد زیرساخت های لازم برای مبادله ارزها در یک بستر نظارت پذیر و قانونی می باشد. همینطور در شماری از کشورها از فعالیت معامله گران مالیات دریافت می شود که راه خوبی برای درآمدزایی دولت می باشد. از آنجایی که امکان انجام معاملات از راه نهادهای واسطه نظیر صرافیهای ارزی با دریافت تعهدات لازم و اطلاعات بانکی و هویتی هم امکان پذیر شده است، فراهم کردن بستر قانونی علاوه بر ایجاد امکان نظارت نهادهای قانوین می تواند جلوی ایجاد بازارهای سیاه را هم بگیرد. همینطور اجبار دریافت مجوز و طی دوره های آموزشی می تواند زیان معامله گران را کم کند.