در سال ۹۷ بر جهان فناوری چه گذشت؟
لینك بگیر دات كام: در جهان فناوری و ارتباطات اتفاقات كوچك و بزرگی امسال رخ داد كه آینده تكنولوژی را تحت تاثیر قرار می دهد. در این گزارش به مهم ترین آنها اشاره شده است.
به گزارش لینك بگیر دات كام به نقل از ایسنا، همچون مهم ترین اتفاقاتی كه در طول یك سال قبل در عرصه فناوری و ارتباطات رخ داده است، می توان به رسوایی فیسبوك، فیلترینگ تلگرام در بعضی از كشورها نظیر روسیه و ایران، تلاش اپل برای تولید تراشه های اختصاصی، راه اندازی اپلیكیشن توئیتر لایت، تلاش موتور جستجوی گوگل برای بازگشت به چین و نفوذ هكرها به حساب كاربران اینستاگرام اشاره نمود.
در فروردین ماه بعد از آنكه وب سایت ها و رسانه های خبری بسیاری گزارش كردند كه شبكه اجتماعی فیسبوك در انتشار اطلاعات شخصی و خصوصی كاربرانش دست داشته است، مردم و منتقدان بسیاری فیسبوك را به خیانت در امانت و همكاری با نهادهای دولتی یا تحقیقاتی متهم كردند. این شبكه اجتماعی به سرعت آماج حملات كاربران بسیاری در سراسر جهان قرار گرفت به گونه ای كه تعداد كثیری از شركت ها و افراد معروف مبادرت به بستن و غیرفعال كردن صفحات مجازی خود در فیسبوك كرده و استفاده از این شبكه اجتماعی را ننگی برای دنیای مجازی توصیف كرده اند.
فیسبوك می گوید اطلاعات بالغ بر ۸۷ میلیون نفر از كاربرانش به صورت نادرست و ناخودآگاه در اختیار مؤسسه كمبریج آنالتیكا قرار گرفته است كه از این میزان، ۱.۱ میلیون نفر از آنها اهل كشور انگلستان بوده اند. این در حالیست كه پیش تر یك افشاگر به نام كریستوفر وایلی تعداد كاربرانی را كه از رسوایی فیسبوك لطمه دیده اند، ۵۰ میلیون نفر اعلام نموده بود.
سپس انتشار خبر رسوایی فیسبوك و نقض حریم شخصی كاربرانش، افراد مشهور و شركت های كوچك و بزرگ بسیاری مبادرت به حذف صفحه كاربری خود در این شبكه اجتماعی كرده اند تا بدین ترتیب، اعتراض خودرا نسبت به سهل انگاری فیسبوك نشان دهند. با اینكه فیسبوك در تمامی روزنامه ها و شبكه های اجتماعی از تمامی كاربرانش در این خصوص عذرخواهی نمود و در اطلاعیه ای باز احتمال هرگونه جاسوسی و افشای اطلاعات آنها را رد كرد، اما همچنان خشم عموم مردم در سراسر جهان نسبت به این شبكه اجتماعی محبوب و پرطرفدار فروكش نكرد. به دنبال انتشار این خبر، كمیسیون محافظت از اطلاعات كاربران در بریتانیا، شركت آمریكایی فیسبوك را تحت تأثیر رسوایی اخیر و افشای اطلاعات كاربرانش ۵۰۰ هزار پوند جریمه كرد كه البته به عقیده خیلی از كارشناسان، این رقم هنگفت و قابل توجهی برای این غول تكنولوژی به شمار نخواهد آمد.
بی گمان یكی از بزرگترین و جنجالی ترین اتفاقات اردیبهشت سال جاری فیلترینگ پیام رسان تلگرام در ایران و روسیه بود كه در ابتدا چند بار به دلیلهای مختلف با قطعی و اختلالات گسترده ای روبرو شد و سپس یك روز برای همیشه از طرف نهادهای رگولاتوری و تنظیم مقررات اینترنت و مخابرات دولت های ایران و روسیه فیلتر و از دسترس كاربران خارج شد.
دولت روسیه بارها به بهانه استفاده نادرست كاربران و همین طور رد و بدل شدن پیام های تروریست های داعش در پلت فرم پیام رسان تلگرام، قصد داشته این اپلیكیشن را در كشورش مسدود و فیلتر كند. بدین ترتیب، روسیه بارها از تلگرام درخواست كرده بود كه سرورهایش را به این كشور منتقل كند تا بتواند در صورت نیاز، پیام های ارسالی و دریافتی كاربران را رصد و نظارت كند. دولت روسیه سپس عدم همكاری این پیام رسان جهت انتقال سرورهایش، آنرا به پرداخت جریمه های هنگفت و سنگین و همین طور مسدودسازی آن در این كشور پهناور تهدید كرد تا بتواند تلگرام را برای همكاری با خود قانع نماید. اما به نظر می رسید كه روسیه از تن دادن تلگرام و همكاری آن با این دولت ناامید و مأیوس شده بود و به همین خاطر باز سازمان رگولاتوری و نظارت بر اینترنت و شبكه های اجتماعی در روسیه لایحه ای را به دادگاه عالی منطقه ای مسكو تحویل داد تا ضرب الاجلی را برای مقابله با اقدامات تلگرام در پیش گیرند. این سازمان پیشنهاد داده بود مهلت چند روزه ای را برای تلگرام تعیین كنند تا در صورت عدم همكاری، بلافاصله آنرا فیلتر و مسدود كنند.
پاول دوروف – مؤسس و مدیر عامل تلگرام – بارها در صفحات مجازی خود و همین طور در گفت و گو با خبرنگاران بر ضرورت حفظ حریم شخصی كاربرانش در تمامی كشورها تاكید كرده و گفته بود كه با هیچ كشوری حتی روسیه در این خصوص كوتاه نخواهد آمد و اطلاعات شخصی كاربرانش را به هیچ قیمتی نخواهد فروخت.
دولت این كشور سپس عدم همكاری این پیام رسان جهت انتقال سرورهایش، تلگرام را به پرداخت جریمه های هنگفت و سنگین و همین طور مسدودسازی آن در این كشور پهناور تهدید كرد تا بتواند آنرا برای همكاری با خود قانع نماید. اما بعد از آنكه تلگرام درخواست روسیه برای همكاری با این كشور را رد كرد، حكم فیلترینگ این پیام رسان آبی رنگ صادر شد. هر چند كه بگفته خیلی از رسانه ها، در جریان فیلترینگ تلگرام، دسترسی بعضی از مردم به وب سایت ها، بانك ها و كارهای اینترنتی دیگر هم در روسیه مسدود شده و سبب نارضایتی های بسیاری شد و اعتراضات گسترده مردمی را در این كشور به وجود آورد، اما هیچكدام از آنها سبب نشد كه جلوی فیلترینگ تلگرام گرفته شود. اقدام بعدی دولت روسیه برای مقابله با محبوبیت تلگرام در بین روس ها، فیلتر كردن اپلیكیشن های فیلترشكن و وی پی ان بود كه می توانست مسدودسازی مقابل تلگرام را دور بزند. البته یكی دیگر از اقدامات و تلاش های جدی دولت این كشور، درخواست از اپ استور اپل و گوگل پلی استور برای حذف تلگرام از پلت فرم فروشگاه های اینترنتی و آنلاین مربوطه بود كه در این مورد باز موفق نشد.
خبرهایی در خرداد ماه منتشر گردید كه مدتهاست كه شركت امریكایی اپل می خواهد خود و محصولاتش را از وابستگی به شركت های تراشه سازی بزرگی همچون كوالكام و اینتل برهاند و در این زمینه تلاش های بسیاری هم كرده است. تا جایی كه اخیرا به نظر می آید این تلاش ها درحال به ثمر نشستن است و این شركت می خواهد تا سال ۲۰۲۱ میلادی تراشه های مودم بی سیم اختصاصی برای محصولاتش عرضه نماید تا بدین ترتیب به سودآوری خود بیفزاید و از وابستگی به شركت های عظیم تراشه سازی باز رها شود.
فیسبوك چند ماه پس از رسوایی بزرگ اطلاعاتی و امنیتی خود، به همكاری و گرفتن اطلاعات كاربران از ۶۱ شركت فعال در حوزه تكنولوژی اذعان و اعتراف كرد كه همین امر سبب شد در تیر ماه باری دیگر موج جدیدی از انتقادات و اعتراضات از طرف كاربران، نهادهای دولتی و غیردولتی و منتقدان به وجود بیاید و غول تكنولوژی و بزرگترین پلت فرم شبكه اجتماعی را دوباره با چالش و مشكلات جدیدی مواجه سازد و امنیت اطلاعات و رعایت حریم خصوصی كاربران را در آن زیر سوال ببرد.
در مرداد ماه توئیتر به منظور فراگیر شدن استفاده همه كاربران حتی در كشورهایی با سرعت اینترنت بسیار پایین، به صورت آزمایشی اپلیكیشن توئیتر لایت را در كشور فیلیپین راه اندازی نمود. نسخه لایت اپلیكیشن های شبكه های اجتماعی این امكان را به كاربران می دهد تا مطالب و پست های موردنظر خودرا بدون نیاز به اینترنت پرسرعت و یا پرداخت هزینه های گزاف برای خریداری بسته های اینترنتی با جهان به اشتراك گذارند. یكی دیگر از قابلیت های توئیتر لایت آن است كه با نسل های قدیم اینترنت نظیر ۲G و ۳G باز قادر می باشد مطالب موردنظر كاربران را به اشتراك بگذارد و حجم بسیار كم آن حدود ۳ مگابایت باز سبب می شود حجم زیادی از ظرفیت حافظه گوشی كاربران را اشغال نكند. اپلیكیشن توئیتر لایت یك خاصیت منحصر بفرد دارد كه سبب می شود كمترین حجم و سرعت اینترنت استفاده گردد و این خاصیت قابلیت data saver است كه تنها در زمانی كه فعال سازی شود، تصاویر و ویدئوها را نگهداری و سیو می كند و در غیر این صورت، این اپلیكیشن بدون آپلود و حفظ تصاویر و ویدئوها كار می كند تا كاربر بتواند با كمترین سرعت و حجم اینترنت، پیام ها و محتوای خودرا به اشتراك بگذارد و بدین ترتیب بوسیله این شبكه اجتماعی با جهان اطراف خود ارتباط برقرار كند.
حجم دانلود و نصب این اپلیكیشن جدید، تنها ۳ گیگابایت است بدین سبب كاربران برای نصب آن باز نیازی به حافظه داخلی زیادی در گوشی همراه خود نخواهند داشت. بعد از آنكه نسخه آزمایشی اپلیكیشن توئیتر لایت در ابتدا در كشور فیلیپین تست و آزمایش شد و سپس موفقیت و استقبال بی نظیر از آن، توئیتر تصمیم گرفت این نسخه از اپلیكیشن توئیتر لایت را برای تعداد بیش تری از كشورهای در حال توسعه و جهان سومی باز عرضه و ارائه نماید. پس از آن این شركت با انتشار اطلاعیه ای جدید اعلام نمود كه اپلیكیشن جدید توئیتر لایت برای كاربران ۲۱ كشور دیگر باز در دسترس می باشد و كاربران باید به منظور دریافت و دانلود آن به فروشگاه های اینترنتی نظیر گوگل پلی استور بازگشت كنند. كشورهایی كه الان توئیتر لایت در آنها قابل دسترسی است، شامل آرژانتین، بلاروس، جمهوری دومینیكا، غنا، گواتمالا، هندوراس، هندوستان، اندونزی، اردن، تركیه، رومانی، كنیا، مراكش، نیكاراگوئه، پاراگوئه، اوگاندا، اوكراین، اوروگوئه، یمن و زیمبابوه است.
در شهریور ماه اپل با انتشار گزارشی رسمی به كمیسیون بورس و اوراق بهادار ایالات متحده آمریكا (SEC)درباره تبعات منفی ناشی از جنگ تجاری میان آمریكا و چین آگهی داد و ابراز نگرانی كرد. پس از آنكه رئیس جمهور ایالات متحده آمریكا به بهانه پشتیبانی از محصولات آمریكایی و تولید داخلی این كشور، دستور قانون تعرفه واردات كالاهای خارجی شامل محصولات چینی را داد، حالا خیلی از كارشناسان و تحلیلگران بازار تكنولوژی معتقدند كه این امر می تواند تأثیرات منفی و مخرب بسیاری بر روی محصولات آمریكایی بگذارد كه تابحال در خاك كشور چین تولید می شدند. خیلی از شركت های بزرگ آمریكایی به منظور كاهش هزینه های نهایی و افزایش سودآوری، كارخانه های خودرا به شهرهای مختلف چین منتقل كرده بودند و میلیون ها كالای تولیدی خودرا در این كشور به تولید و فروش می رساندند. با عنایت به آنكه خیلی از شركت ها و غول های تكنولوژی آمریكایی در چین كارخانه دارند و یا با خیلی از شركت های چینی برای تولید و تأمین قطعات مورد نیازشان قرارداد همكاری دارند، بدین سبب افزایش تعرفه وارداتی كه سران این دو كشور برای همدیگر وضع كرده اند، می تواند تبعات منفی و مخربی را برای اقتصاد آمریكا و چین به همراه داشته باشد. حالا شركت آمریكایی اپل برای چندمین بار متوالی به دولت آمریكا و قانون گذاران این كشور بطور جدی آگهی داده است كه قیمت نهایی و تمام شده محصولات این كمپانی نظیر گوشیهای آیفون، تبلت های آی پد، ساعت هوشمند اپل واچ و آی پاد به شدت افزایش پیدا خواهدنمود.
این تعرفه های وارداتی از چین كه با افزایش ۲۵ درصدی روبه رو شده است، بدون شك بر روی میزان فروش محصولات اپل تأثیر قابل ملاحظه ای خواهد داشت و درنهایت، قربانی اصلی جنگ تجاری میان ایالات متحده آمریكا و چین، كاربران محصولات تكنولوژی خواهند شد. اپل بعنوان یكی از بزرگترین شركت های فعال در حوزه فناوری در ایالات متحده آمریكا حالا برای چندمین بار پی در پی اعلام نموده است كه علاوه بر متضرر شدن شركت های فعال در این حوزه، خیلی از مصرف كنندگان نهایی و كاربران محصولاتی نظیر گوشیهای هوشمند، تبلت، كامپیوتر و لوازم جانبی، قربانی اصلی این جنگ تجاری و كشمكش میان آمریكا و چین به شمار خواهند آمد.
در این گزارش اپل همین طور آمده است كه افزایش تعرفه واردات خیلی از محصولات و قطعات در این دو كشور می تواند تا حد زیادی هزینه های نهایی را برای شركت های تولیدكننده افزایش دهد كه درنهایت كاربران و مصرف كنندگان واقعی متحمل این حجم زیاد از فشارهای اقتصادی خواهند شد. به زبان ساده تر، كاربران و مصرف كنندگان نهایی محصولات تكنولوژی باید برای خریداری و تهیه دستگاه های الكترونیكی نظیر گوشی هوشمند، كامپیوتر، تبلت و غیره هزینه بسیار بالاتر و گران تری را متحمل شوند. به عقیده كارشناسان و تحلیلگران، تشدید جنگ تجاری میان ایالات متحده آمریكا و چین و افزایش تعرفه های گمركی دوجانبه از طرف این دو كشور بیشتر از سایر قربانیان، به ضرر طرفداران محصولات اپل تمام خواهد شد. بارها كارشناسان و تحلیلگران فعال در حوزه تجارت و واردات كالا برآورد كرده اند كه صنایع تكنولوژی و خودروسازی بزرگترین قربانی ادامه تنش های تجاری و سیاسی و به عبارتی دیگر تداوم جنگ تجاری میان این دو كشور به شمار خواهند رفت و مصرف كنندگان و مشتریان محصولات اپل از بزرگترین و اولین قربانیان این جنگ تجاری خواهند بود به گونه ای كه به عنوان مثال، هزینه تمام شده برای تولید گوشیهای آیفون و سایر محصولات اپل بسیار گران تمام خواهد شد و این افزایش هزینه بر دوش مشتریان و طرفداران آیفون و بطور كلی اپل تحمیل خواهد شد. این جنگ اقتصادی در صورتیكه ترامپ طبق اظهارات و تهدیدهای اخیر خود به عدم پذیرش پیشنهادات چین در خصوص توافق با آمریكا برای كاهش تعرفه های گمركی به تداوم خواهد انجامید. در صورت تداوم جنگ تجاری میان چین و آمریكا و رسیدن تعرفه های گمركی به ۲۵ درصد، پیش بینی می شود شركت های آمریكایی نظیر اپل كارخانه و خطوط تولید خودرا از چین به تایوان و ویتنام منتقل كنند تا كمتر گرفتار افزایش تعرفه ها شوند.
یكی از اخبار مهم در مهر ماه این بود كه چند سال پیش شركت آمریكایی گوگل تحت تأثیر قوانین محدودكننده و سخت گیرانه دولت چین، اعلام نمود كه دیگر با این كشور همكاری نمی كند و بنابراین باز خیلی از سرویس های خودرا در این كشور از دسترس خارج كرد. گوگل در سال ۲۰۱۰ میلادی در اعتراض به تلاش چین برای محدود كردن استفاده آزادانه شهروندانش از اینترنت، خیلی از سرویس های خودرا در این كشور قطع كرده بود. اما پس از گذشت چند سال به نظر می رسید كه غول تكنولوژی گوگل آمریكا تصمیم گرفته است كه باری دیگر به بازار فناوری یكی از بزرگترین كشورهای جهان بازگشته و ورود پیدا كند. به نظر می آید كه برخلاف آنكه گوگل بارها این مساله را انكار كرده است، این شركت درصدد بازگرداندن موتور جست وجوی خود در چین است كه البته باید تحت نظارت قوانین این كشور یعنی سانسور بعضی از نتایج جست وجو عمل كند تا بتواند باری دیگر وارد بازار چین شود. این در حالیست كه خیلی از منتقدان و معترضان به بازگشت گوگل به چین و توسعه یك موتور جست جوی سانسور شده و با فیلترینگ هوشمند اعتراضات فراوانی داشتند. اما پس از آن ساندار پیچای، مدیرعامل شركت گوگل، اعلام در واكنش به این اعتراضات اعلام نمود كه بزرگترین وظیفه و هدف گوگل همواره اطلاع رسانی برای تمام مردم جهان بوده است و این شركت به دلیلهای سیاسی نمی خواهد هدف خودرا فراموش كند. این بدان معناست كه گوگل همواره درصدد همكاری با دولت چین برای توسعه یك موتور جست جوی بومی با قابلیت سانسور و فیلترینگ هوشمند است تا بتواند سودآوری و محبوبیت خودرا در بازار چین كه از اهمیت خاص و بسزایی برخوردار است، حفظ نموده و از دست ندهد.
یكی از جنجال برانگیزترین اخباری كه در آبان ماه انتشار یافت، لو رفتن رمز عبور حساب های كاربری در اینستاگرام بود كه معلوم شد هكرها و مجرمان سایبری با سو استفاده از باگ موجود در اینستاگرام به پسورد كاربران این شبكه اجتماعی دسترسی پیدا كرده و اطلاعات موردنظر آنها را استخراج كرده اند.
یكی از مهم ترین خبرهای آذرماه سال ۱۳۹۷ شروع بهتان زنی و سنگ اندازی های دولت آمریكا برای شركت هواوی بعنوان بزرگترین غول تكنولوژی در چین بود كه به دنبال آن، بسیاری دیگر از كشورهای جهان نظیر كانادا، استرالیا، نیوزلند، بریتانیا، بلژیك، آلمان، لهستان و ژاپن باز تصمیم گرفتند كه نصب و استفاده از تجهیزات مخابراتی و محصولات هواوی را ممنوع اعلام نمودند. ماجرا از اوایل سال جاری میلادی شروع شد كه دونالد ترامپ، رئیس جمهور ایالات متحده آمریكا اعلام نمود كه گوشیهای هوشمند ساخت شركت های چینی نظیر هواوی و زدتی ای از شهروندان و مقامات آمریكایی جاسوسی می كنند و اطلاعات شخصی و محرمانه بسیاری را تحویل دولت چین می دهد تا مقابل ایالات متحده از آنها استفاده نماید.
اگرچه دولت چین و شركت های هواوی و زد تی ای همگی این اتهامات را بارها رد و تكذیب كرده اند، اما به نظر می آید كه آمریكایی ها به كوشش برای پیشگیری از فعالیت آنها و قطع همكاری سایر كشورها ادامه می دهند. بگفته بعضی از كارشناسان و تحلیلگران، به نظر می آید كه تلاش آمریكا برای قطع همكاری سایر كشورها با شركت هایی نظیر هواوی به منظور ضربه زدن به اقتصاد چین و افزایش تبعات منفی جنگ تجاری میان این كشور با آمریكا باشد چراكه هواوی با فروش بسیار عالی و عملكرد موفقیت آمیزی كه در زمینه عرضه گوشی و گجت های هوشمند و هم چنین نمایش خدمات مخابراتی دارد، توانسته است گردش مالی بسیار خوبی را برای چین به ارمغان بیاورد و در صدر لیست پرفروش ترین برندهای تكنولوژی و گوشیهای هوشمند حتی بالاتر از اپل آمریكا قرار گرفته است. هواوی دومین شركت تولیدكننده موبایل و گوشی هوشمند در جهان و یكی از فعال ترین اپراتورهای مخابراتی به حساب می آید كه با كشورهای بسیاری درباره برقراری شبكه نسل پنجم اینترنت ۵G همكاری كرده است. در واكنش به این بهتان زنی های آمریكا و ممنوعیت فعالیت هواوی در خیلی از كشورها كه در نتیجه سبب ضرر و زیان های گسترده ای برای این شركت چینی شد، نهادهای دولتی و غیردولتی باز از كاربران و شهروندان این كشور خواستند كه با تحریم محصولات آمریكایی نظیر گوشیهای آیفون، در یك اقدام تلافی جویانه ضربه مهلكی به اقتصاد ایالات متحده آمریكا وارد كند.
یكی از مهم ترین اخبار دی ماه، كاهش تولید و خرید و فروش خودرو و گوشیهای هوشمند در خیلی از كشورهای جهان و ركود بازارهای جهانی بود كه تحت تأثیر عوامل متعددی نظیر تداوم جنگ تجاری آمریكا با چین و اروپا، تشدید تنش های سیاسی و تجاری میان بعضی از كشورها، افزایش تلافی جویانه تعرفه های گمركی و واردات و كاهش نرخ رشد اقتصاد جهانی به وجود آمده است. این مساله به وضوح از گزارش هایی كه غول های تكنولوژی و شركت های تولیدكننده نظیر سامسونگ، ال جی، سونی، اپل و گوگل معلوم و مشخص است.
یكی از مسائل جنجال برانگیز در بهمن ماه دردسر جدیدی بود كه اپلیكیشن فیس تایم در گوشیهای آیفون و محصولات مبتنی بر آی او اس اپل به وجود آورد چونكه گفته می شد بدون اطلاع كاربران، از مكالمات و گفتگوهای آنها شنود و جاسوسی می شود اما پس از آن اپل اعلام نمود كه با انتشار یك نسخه به روزرسانی، مشكل و چالش امنیتی مذكور را برطرف كرده و كاربران می توانند با خیال آسوده و راحت از اپلیكیشن مربوطه استفاده كنند.
همانطور كه در اخبار چند ماه گذشته به چشم می خورد، تنش و كشمكش های میان دو غول تكنولوژی اپل و كوالكام تمامی ندارد، چراكه در اسفند ماه با تشكیل دادگاهی معلوم شد كه اپل ۳ پتنت از محصولات خودرا از كوالكام دزدیده و بدین ترتیب شركت تراشه ساز كوالكام به دلیل نقض مالكیت معنوی حق اختراع و پتنت هایش از اپل تقاضای ۳۱ میلیون دلار غرامت كرد.
5.0 / 5
2417
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مطلب در سال ۹۷ بر جهان فناوری چه گذشت؟